Etusivu > Tuhoeläimet > Tuhohyönteiset > Keittiökoisa

Keittiökoisa eli Intian jauhokoisa (Plodia interpunctella)

Koisat ovat yleistyneet elintarvikkeiden tuonnin myötä. Suomessa koisalajeja on 76. Aikuinen keittiökoisan perhonen on siipiensä tyviosasta kellertävä ja kärjistä ruskea. Perhosen siipien kärkiväli on n. 20 mm. Perhosen toukka on n. 15 mm pitkä vaaleankeltainen ja pehmeä. Toukalla ei ole selkäkarvojen tyvessä mustaa pistettä, joka taas löytyy Jauhokoisalta.

Ulosteiden lisäksi toukat erittävät seittimäistä rihmaa saastuttaen elintarvikkeita. Saastuneet tuotteet maistuvat karvailta ja kitkeriltä. Toukka voi vaeltaa kauaksikin syöntipaikastaan, joten perhosia voi myöhemmin löytyä muistakin tiloista.

Torjunta

Torjunta saastuneissa tiloissa voi olla hankalaa toukkien leviämisen vuoksi. Kaikki saastuneet tuotepakkaukset tulee aina hävittää. Lievästi saastuneet tuotteet voidaan pakastaa, jolloin koisan munat kuolevat. Sen jälkeen tuote voidaan käyttää uudelleen. Saastuneet komerot on puhdistettava huolellisesti. Pyretriini tehoaa aikuisiin koisaperhosiin.

Ennen varastotuholaisten torjuntaa

(esim. rohmukuoriainen, riisihärö, koisa)

  • Tyhjennä kaapit ja laatikot.
  • Puhdista laatikot ja hyllyt huolellisesti. Poista hyllypaperit. Käytä imuria nurkkien ja rakojen puhdistamiseen. Puhdistuksen jälkeen poista imurin pölypussi ja pakasta se suljetussa muovipussissa ennen roskiin heittämistä, jotta tuhoeläimet eivät pääse leviämään.
  • Hävitä tuhoeläimiin kosketuksissa olleet tavarat. Ennen pois heittämistä säilytä niitä viikon verran pakkasessa tai kuumenna +60 asteessa vähintään tunnin ajan.
  • Säilytettävät tavarat, jotka ovat olleet vain vähäisessä kosketuksessa, voidaan myös lämpö- tai kylmäkäsitellä kuten edellä.
  • Siirrä kevyet kalusteet ja liesi noin puolen metrin päähän seinästä ennen torjuntaa.

 

Lue lisää elintarviketuholaisista täältä (pdf-esite)

Elintarviketuholaiset rakastavat roiskeita ja ruoantähteitä

Ota yhteyttä!

Anticimex auttaa torjumaan tuholaiset ammattimaisesti.
Tilaukset asiakaspalvelu p. 0207 495 706, tuhoelain@anticimex.fi